LIVE TEXT | Război în Ucraina. Este confirmat: există diferențe regionale semnificative în rata victimelor din Rusia

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Este confirmat: există diferențe regionale semnificative în rata victimelor din Rusia

Personalul militar rus din regiunile de est ale Rusiei mor în Ucraina cu rate pe cap de locuitor de până la patruzeci de ori mai mari decât cele ale personalului rus din orașul Moscova.

Foto: Shutterstock

UPDATE 06.37 Un membru al clubului de discuții Valdai, afiliat la Kremlin, l-a acuzat pe finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, că urmărește obiective politice în Rusia care pun în pericol forțele Wagner din Bakhmut. Politologul rus Aleksey Mukhin — contributor la Clubul de discuții Valdai și la mass-media de stat rusă — a comentat despre anunțul sarcastic al lui Prigojin din 11 martie că va candida la alegerile prezidențiale din Ucraina din 2024. Mukhin a declarat pe canalul său Telegram că publicul rus a început să interpreteze declarația lui Prigojin ca pe un anunț că va candida la alegerile prezidențiale din Rusia, care sunt programate și ele pentru 2024. Mukhin a întrebat retoric dacă Prigojin l-a notificat pe președintele rus Vladimir Putin despre „ambițiile sale prezidențiale”. .” Mukhin a susținut că prezentarea lui Prigojin drept „comandant” al companiei militare private (PMC) Wagner „afectează direct planificarea și gestionarea operațiunilor de luptă ale echipelor de asalt. ” De asemenea, Mukhin a declarat sarcastic că Prigojin este un „om politic potențial” care caută țapi ispășitori care să fie vinovați pentru pierderile mari ale grupării Wagner în forță de luptă. Mukhin a observat că toată lumea știe că guvernul rus plătește pentru forțele lui Prigojin și pentru muniția lor și a declarat că eșecul lui Prigojin de a recunoaște sprijinul din partea forțelor convenționale ruse l-a înstrăinat de alți comandanți ruși de pe câmpurile de luptă. Mukhin a concluzionat că Prigojin „i-a pus luptătorii Wagner în pericol de încercuire în timpul așteptatului contraatac ucrainean” ca urmare a acțiunilor sale. Mukhin a declarat că Prigojin cere acum ca forțele convenționale ruse să-i „acopere flancurile” și că forțele ruse ar putea avea nevoie să-și lase deoparte dezgustul față de Prigojin pentru a preveni noi pierderi ale grupării Wagner în Bakhmut. Atacul lui Mukhin asupra lui Prigojin este în conformitate cu evaluarea ISW din 12 martie conform căreia Ministerul rus al Apărării (MOD) ar putea „măcina” în mod deliberat forțele Wagner din Bakhmut, parțial, pentru a deraia aspirațiile politice ale lui Prigojin. Acuzațiile lui Mukhin susțin, de asemenea, evaluarea ISW conform căreia Kremlinul și Ministerul Apărării Rusiei ar putea încerca să-l învinuiască pe Prigojin pentru ritmul încetinit al avansului în Bakhmut și pentru pierderile mari în rândul mercenarilor Wagner. Declarația lui Mukhin arată modul în care Kremlinul poate percepe declarațiile controversate ale lui Prigojin și amenințarea acestuia la adresa regimului lui Putin. ISW a observat anterior critici dure la adresa lui Prigojin de la bloggeri, cum ar fi ofițerul rus Igor Girkin, în dizgrație, dar declarația lui Mukhin este notabilă datorită afilierii sale existente cu instituția Kremlinului, care este Clubul Valdai.

UPDATE 06.21 Prigojin nu și-a redus retorica ostilă față de Ministerul Apărării Rusiei. Prigojin a declarat că situația din Bakhmut rămâne „foarte grea” și că „550 de încercări” ale sale de a procura muniție pentru Wagner au fost ignorate. Prigojin, totuși, a subliniat că militarii din subordinea Ministerului Apărării Rusiei au adus 12 până la 15 mașini pline cu muniție grupării Wagner din Bakhmut din primele linii din Zaporijia, orașul Donețk și Avdiivka. Prigojin a remarcat că „nu există niciun conflict între luptătorii PMC Wagner și luptătorii ruși ai Ministerului Apărării” și a susținut că este încrezător că Wagner va continua să primească astfel de donații datorită relațiilor de prietenie cu aceste unități. Prigojin s-ar fi întâlnit cu un comandant nenumit al unei brigăzi ruse nespecificate.

UPDATE 06.02 Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, continuă eforturile de a menține relevanța Ceceniei în sfera politică și militară a Rusiei. Kadyrov s-a întâlnit cu Putin pe 13 martie pentru a discuta despre realizările socioeconomice ale Ceceniei și despre evoluțiile interne în 2022. Kadyrov a folosit întâlnirea și pentru a lăuda succesul luptătorilor ceceni în Ucraina și a subliniat că luptătorii ceceni îndeplinesc cu respect ordinele lui Putin și „țintesc să acționeze până la capăt”, la care Putin a răspuns recunoscând rolul luptătorilor ceceni și mulțumindu-i lui Kadyrov. Kadyrov a părut vizibil nervos în timpul întâlnirii, indicând potențial că a simțit o presiune considerabilă pentru a prezenta Cecenia, el însuși și trupele sale lui Putin într-o lumină pozitivă și productivă. Trupele cecene joacă în prezent un rol minim în prima linie în Ucraina și par să conducă în principal operațiuni ofensive în apropiere de Bilohorivka, regiunea Lugansk, și, de altfel, îndeplinesc sarcini de aplicare a legii în zonele din spate ale Ucrainei ocupate. Prin urmare, Kadyrov s-ar putea teme că pierde favoarea lui Putin, deoarece are foarte puține de arătat în ceea ce privește câștigurile în luptă și probabil că a sperat să-și corecteze și să-și întărească reputația pe parcursul acestei întâlniri. Putin, la rândul său, probabil speră să-l preseze pe Kadyrov pentru a spori rolul luptătorilor ceceni în operațiunile de luptă din cauza pierderilor continue atât pentru Grupul Wagner, cât și pentru forțele convenționale ruse în operațiunile ofensive în curs în Ucraina.

UPDATE 05.48 Președintele belarus Alexander Lukașenko s-a întâlnit cu oficiali iranieni la Teheran pe 13 martie pentru a extinde cooperarea bilaterală și pentru a consolida atenuarea sancțiunilor. Presa de stat iraniană a transmis că Lukașenko s-a întâlnit cu președintele iranian Ebrahim Raisi, liderul suprem Ali Khamenei și prim-vicepreședintele Mohammad Mokhber. Raisi și Lukașenko au semnat opt ​​acorduri de cooperare în sferele cooperării cuprinzătoare, comerțului, transporturilor, agriculturii și culturii și au remarcat că Belarus și Iran au triplat comerțul bilateral în 2022 față de 2021. Raisi a declarat în special că, acum, cooperarea cu Belarus ar putea fi o modalitate pentru ambele națiuni de a contracara sancțiunile. Lukașenko a acționat frecvent ca vasal al Kremlinului în ultimele călătorii în țări străine, iar vizita sa la Teheran este probabil o componentă a efortului mai amplu al Kremlinului de a asigura sprijinul iranian continuu în fața sancțiunilor internaționale. Presa de stat iraniană a anunțat în special pe 11 martie că Iranul a finalizat un acord pentru cumpărarea aeronavelor de luptă Su-35 din Rusia, indicând că acordurile militare, politice și economice dintre Teheran și Moscova continuă să se dovedească reciproc avantajoase pentru ambele părți. Kremlinul va continua probabil să folosească influența lui Lukașenko pentru a aprofunda cooperarea cu Teheranul.

UPDATE 05.36 Bloggeri ruși continuă să speculeze cu privire la o posibilă contraofensivă ucraineană în sudul Ucrainei, sugerând o îngrijorare crescândă în spațiul de informații rus cu privire la capacitățile de luptă ucrainene, pe măsură ce forțele ruse se concentrează pe operațiunile ofensive din Bakhmut. Bloggerii au fost în mare parte de acord că forțele ucrainene vor acorda prioritate unei ofensive în sud împotriva Berdiansk-Melitopol în regiunea Zaporijia sau Mariupol-Volnovakha în regiunea Donețk, dar unii au susținut că forțele ucrainene au suficientă putere de luptă pentru a desfășura o a doua contraofensivă fie într-o altă zonă din sud sau de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove din nord-estul Oblastului Harkov. Un blogger afiliat lui Wagner a fost de acord cu evaluările anterioare ale ISW privind apărarea ucraineană a Bakhmut, susținând că forțele ucrainene macină cea mai bună infanterie disponibilă a forțelor ruse în jurul Bakhmut pentru a reduce capacitatea forțelor ruse de a opri orice avans ucrainean. Bloggerul a susținut că forțele ucrainene ar putea conduce spre sud și ar putea înfrunta o rezistență rusă minimă în sudul Ucrainei, spre deosebire de alte zone din prima linie. Un alt blogger a susținut că forțele ucrainene vor viza sudul Ucrainei, deoarece o „Crimeea distrusă” are o importanță strategică, în timp ce un „Donbas distrus” nu o are. Deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Dmitri Kuznețov, a susținut că forțele ucrainene vor viza podul peste strâmtoarea Kerci din Crimeea într-o campanie de interdicție de luni de zile, cum ar fi podul Antonivskyi din regiunea Herson și a cerut forțelor ruse să dezvolte rapid un război anti-drone pentru a apăra liniile de la sol critice. de comunicații (GLOC) care leagă Crimeea de Rusia continentală.

UPDATE 05.10 Se pare că armata rusă folosește „detașamentele de asalt” nou create în moduri diferite în diferite situații tactice. Un ofițer de rezervă ucrainean care a raportat anterior despre un manual militar rusesc capturat despre noul „detașament de asalt” a spus pe 12 martie că forțele ruse folosesc atât unități de asalt permanent oficializate, cât și detașamente ad-hoc temporare de asalt în Ucraina. Ofițerul ucrainean a raportat că forțele ruse au integrat unități de asalt permanente în structurile de batalion, regiment și brigadă și că dimensiunea acestora variază de la cea a unei companii până la cea a unui batalion întărit. Forțele ruse adună detașamente temporare de asalt în cadrul unui regiment sau batalion pentru operațiuni specifice și nu le dau acestor detașamente temporare un număr, un nume, o structură definită, un comandant obișnuit sau un armament specific. Detașamentele permanente de asalt ruse au comandanți desemnați și sunt cel mai adesea compuse din unul sau două tancuri, mai multe vehicule blindate de transport de trupe și 40 până la 80 de personal. Forțele ruse vor forma detașamente temporare de asalt pentru a răspunde situațiilor pe măsură ce apar, iar aceste formațiuni se retrag adesea după pierderile inițiale și suferă de probleme semnificative de comunicare și coordonare. Forțele ruse au proiectat unități de asalt permanente pentru a sparge pozițiile ucrainene și ar fi putut să le fi modelat după tactica de asalt la scară mică a Grupului Wagner în zona Bakhmut. Forțele ruse au folosit, de asemenea, unele dintre aceste unități de asalt permanente din motive punitive și le-au angajat forțat cu soldați problematici și neascultători pentru a se răzbuna împotriva lor pentru comportamentul rău.

UPDATE 04.55 Armata rusă încearcă probabil să concentreze forțele și echipamentele pregătite pentru luptă în formațiuni permanente antrenate să efectueze atacuri la scară mică, în timp ce distanțează formațiunile grav slăbite de operațiunile ofensive de importanță tactică. Forțele ruse folosesc aceste formațiuni de asalt pentru a ataca poziții bine fortificate ucrainene și pentru a conduce războiul urban. Aceste formațiuni non-doctrinare s-ar lupta probabil să efectueze un avans mecanizat în partea deschisă din Ucraina, iar forțele ruse probabil le implementează pentru condițiile de pe frontul actual și nu pentru obiective operaționale mai ample.

UPDATE 04.40 Viceprim-ministrul ucrainean și ministrul reintegrării teritoriilor ocupate temporar din Ucraina, Iryna Vereșciuk, a confirmat că Rusia a deportat ilegal 2.161 de orfani ucraineni în Rusia. Guvernul ucrainean a verificat anterior deportarea ilegală a unui total de 16.207 de copii în Rusia, inclusiv a celor deportați împreună cu familiile lor, și a estimat că numărul total de copii ar putea fi mai aproape de 150.000. ISW a raportat anterior despre o serie de documentare ruse care urmăresc copiii ucraineni după adopție în familiile ruse, care susținea că oficialii ruși au „evacuat” peste 150.000 de copii în Rusia numai din Donbas. ISW continuă să evalueze că deportarea forțată și adopția copiilor ucraineni reprezintă o încălcare a Convenției de la Geneva privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid și un potențial element constitutiv al unei campanii mai ample de curățare etnică.

image

UPDATE 04.22 Forțele ruse au înregistrat câștiguri teritoriale marginale la nord-est de Kupyansk începând cu 13 martie. Imaginile geolocalizate postate pe 13 martie arată că forțele ruse au avansat la sud de Hryanykivka (17 km nord-est de Kupyansk). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat acțiuni ofensive fără succes la nord-est de Kupyansk, lângă Masiutivka (13 km nord-est de Kupyansk), Dvorichna (17 km nord-est de Kupyansk) și Hryanykivka pe 12 și 13 martie.

UPDATE 04.03 Forțele ruse au continuat să efectueze atacuri la sol de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 12 și 13 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat acțiuni ofensive fără succes în apropiere de Kreminna, Nevske (18 km nord-vest de Kreminna), Chervonopopivka (6 km nord-vest de Kreminna), Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna), Bilohorivka (12 km sud de Kreminna) și zona forestieră Serebrianska (10 km sud de Kreminna) pe 12 și 13 martie. Șeful ucrainean al regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că forțele ruse se concentrează asupra operațiunilor din apropierea Kreminnei și Bilohorivkăi și atacă constant în apropierea zonei Kreminnei. Haidai a mai declarat că forțele ruse au dedicat noi tancuri T-90 operațiunilor ofensive din apropierea Kreminnei, dar s-au epuizat după două săptămâni și acum folosesc T-72. Surse ruse au susținut că forțele ruse au obținut succese localizate de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 12 și 13 martie, inclusiv în zona pădurii Serebrianska. Un blogger a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Terny, (17 km vest de Kreminna), Nevske și Makiivka (23 km nord-vest de Kreminna), dar au făcut câștiguri marginale în apropiere de Ploshchanka (17 km nord-vest de Kreminna) și devala Zhuravka (18 km vest). de Kreminna) după ce a respins un contraatac ucrainean din 12 martie.[41] blogger a susținut pe 13 martie că forțele ucrainene au efectuat un contraatac lângă Karmazynivka (13 km sud-vest de Svatove).

UPDATE 03.55 Forțele ruse au înregistrat câștiguri teritoriale marginale la est de Siversk începând cu 13 martie. Imaginile geolocalizate postate pe 13 martie arată că forțele ruse au făcut avansuri ușoare la nord-est de Verkhnokamianske (7 km est de Siversk). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat acțiuni ofensive fără succes lângă Verkhnokamianske pe 13 martie.

UPDATE 03.43 Forțele ruse au continuat să facă progrese în și în jurul Bakhmutului pe 12 și 13 martie, dar nu au reușit să finalizeze o mișcare de întoarcere, învăluire sau încercuire a orașului începând cu 13 martie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au atacat spre Minkivka (15 km nord-vest de Bakhmut) pe 12 și 13 martie, indicând faptul că forțele ruse au avansat probabil de-a lungul autostrăzii E40 Bakhmut-Slovyansk pentru a lansa atacuri mai la nord-vest de Bakhmut. Imaginile geolocalizate postate pe 12 martie indică faptul că forțele ruse au făcut, de asemenea, progrese la aproximativ 8 km nord-vest de Bakhmut în zona dintre Dubovo-Vasylivka și Bohdanivka. Imaginile geolocalizate postate pe 13 martie arată că forțele ruse au avansat spre noi poziții în sud-vestul Bakhmut de-a lungul autostrăzii T0504 Kostiantynivka-Chasiv Yar-Bakhmut. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Cherevaty a raportat pe 12 martie că peste 39 de ciocniri de luptă au avut loc în Bakhmut în ultima zi, iar Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra orașului Bakhmut; la nord de Bakhmut lângă Vasyukivka (15 km nord); nord-vest de Bakhmut lângă Orikhovo-Vasylivka (12 km nord-vest) și Hryhorivka (10 km nord-vest); și la vest de Bakhmut lângă Ivanivske (5 km vest) și Chasiv Yar (10 km vest) între 12 și 13 martie.

image png

UPDATE 03.22 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei de front a orașului Avdiivka-Donețk pe 12 și 13 martie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes pe Avdiivka însăși; în zona Avdiivka de lângă Krasnohorivka (9 km nord de Avdiivka), Kamianka (4 km nord-est de Avdiivka) și Severne (5 km vest de Avdiivka); la periferia de nord-vest a orașului Donețk, lângă Nevelske, Vodyane și Pervomaiske; la marginea de sud-vest a orașului Donețk, lângă Marinka și Pobieda. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au câștigat noi poziții în Krasnohorivka pe 12 martie și eliberează Kamianka începând cu 13 martie. Bloggerii au evidențiat aceste afirmații ca dovadă că forțele ruse sunt aproape de a înconjura Avdiivka, dar ISW nu a observat o confirmare vizuală a progreselor rusești în apropiere de Avdiivka și câțiva bloggeri ruși, inclusiv fostul ofițer Igor Girkin, au contestat rapoartele conform cărora Avdiivka este aproape de încercuire. Surse ruse au mai susținut că forțele ruse luptă la periferia de nord-vest a orașului Donețk și în Marinka pe 12 și 13 martie.

UPDATE 03.16 Forțele ruse au efectuat un atac la sol în vestul regiunii Donețk pe 12 martie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au efectuat ofensive fără succes în apropiere de Vuhledar (30 km sud-vest de orașul Donețk) pe 12 martie și nu au confirmat niciun atac la sol în zonă pe 13 martie. O sursă rusă a postat imagini pe 10 martie cu cercetășii Brigăzii a 5-a de tancuri de gardă (Armata 36 de arme combinate, districtul militar de est) care vizează dronele ucrainene în apropiere de Vuhledar.

UPDATE 03.03 Forțele ucrainene continuă să efectueze raiduri împotriva zonelor din malul de est (stânga) Regiunii Herson. Oficialii ucraineni au postat imagini pe 10 martie în care forțele ucrainene efectuează un raid limitat într-o zonă nespecificată de pe malul de est al Niprului în Oblastul Herson.

image png

UPDATE 02.57 Forțele ruse au continuat focul de rutină împotriva zonelor de la vest de Hulyaipole și în regiunile Herson, Mykolaiv și Dnipropetrovsk pe 12 și 13 martie. Șefa Centrului de presă comun al Ucrainei al Forțelor de Sud, Nataliya Humenyuk, a declarat la 12 martie că forțele ruse au capacitatea de a înlocui echipamentul militar deteriorat poziționat pe Capul Kinburn, dar a remarcat pe 13 martie că focul ucrainean împotriva pozițiilor rusești de pe această limbă de pământ a redus ritmul focului de artilerie rusă. Humenyuk a declarat, de asemenea, pe 13 martie, că forțele ucrainene lucrează pentru a împinge forțele ruse la 20 km de malul râului Nipro.

image

UPDATE 02.45 Subordonarea personalului militar rus mobilizat față de formațiunile din Donețk și Republica Populară Lugansk (DNR/LNR) generează nemulțumiri tot mai mari. Personalul rus și rudele militarilor din regiunile Kursk, Sverdlovsk, Perm și Moscova au lansat adrese video oficialilor ruși și președintelui rus Vladimir Putin pe 11 și 12 martie, în care aceștia se plâng de subordonarea lor față de formațiunile LNR și DNR. ISW a raportat anterior că formațiunile din cel puțin 17 subiecți federali ruși au lansat plângeri video atrăgând diverși lideri ruși numai în februarie și martie, multe dintre aceste plângeri fiind legate de calitatea proastă a comenzii DNR și LNR. Rata tot mai mare de plângeri publice pare să fie parțial asociată cu efortul Ministerului rus al Apărării (Md) de a integra formațiunile LNR și DNR în armata rusă prin subordonarea personalului mobilizat în subordinea acestora. Ministerul Rusiei probabil că se luptă să rezolve plângerile personalului militar rus cu privire la comanda slabă a DNR și LNR, deoarece demiterile recente ale comandanților DNR și LNR au dus la o reacție semnificativă din partea unor părți ale comunității ultranaționaliste ruse.

UPDATE 02.33 Un blogger rus a susținut că există o rată mare de dezertare în rândul forțelor ruse SPETSNAZ din Ucraina. Bloggerul a susținut că unitățile SPESTNAZ din Ucraina sunt cu personal insuficient, că chiar și comandanții au părăsit aceste unități și că mulți veterani SPETSNAZ s-au întors pentru a servi cu forțele ruse în Ucraina după începerea mobilizării parțiale, dar de atunci au dezertat în număr mare. Unitățile SPETSNAZ sunt unele dintre cele mai capabile forțe de luptă din cadrul armatei ruse, iar rata ridicată raportată de dezertare poate sugera că problemele persistente de personal în rândul forțelor ruse din Ucraina afectează unitățile de elită la fel de mult ca și unitățile care nu sunt de elită. Cu toate acestea, ISW nu a observat confirmarea ratei ridicate de dezertare SPETSNAZ.

UPDATE 02.16 Ministerul Apărării al Regatului Unit (MdD) a raportat că există diferențe regionale semnificative în rata victimelor din Rusia, în Ucraina. Ministerul Apărării din Regatul Unit a raportat pe 12 martie că personalul militar rus din regiunile de est ale Rusiei mor în Ucraina cu rate pe cap de locuitor de până la patruzeci de ori mai mari decât cele ale personalului rus din orașul Moscova. Ministerul Regatului Unit a declarat, de asemenea, că există disparități etnice în procentajul victimelor, raportând că minoritățile kazahe și tătare reprezintă 75% din victimele personalului militar rus din regiunea Astrahan. O investigație anterioară open-source a serviciului BBC din Rusia și a publicației independente ruse Mediazona sugerează că victimele rusești confirmate în Ucraina apar pe linii regionale, spre deosebire de cele predominant etnice.

UPDATE 01.44 Bloggeri ruși au cerut oficialilor ruși să extindă eforturile de a trimite drone disponibile în comerț, forțelor ruse care luptă în Ucraina. Bloggeri ruși au continuat să-i critice pe oficialii ruși pentru că nu au respectat promisiunile de a livra drone forțelor ruse, precum și pentru că au restrâns utilizarea dronelor mici disponibile comercial în operațiunile din Ucraina. Bloggeri ruși au continuat, de asemenea, să laude grupurile de voluntari pentru că au produs drone disponibile comercial, mai ales quadcoptere, cu fonduri proprii. Bloggeri ruși au cerut oficialilor ruși să finanțeze nu doar eforturile de a produce drone disponibile comercial, ci și să extindă rapid programele de antrenament pentru operarea acestor drone mici. Un proeminent blogger rus a susținut că oficialii ruși trebuie să extindă aceste programe de instruire propuse la programele patriotice militare axate pe tineri și să înceapă să instruiască școlile să ofere cursuri pentru asamblarea și operațiunile dronelor. Aceste drone mici disponibile comercial pot transporta în mod normal încărcături utile de la unu până la patru kilograme, iar bloggerii le exagerează probabil utilitatea tactică.

UPDATE 01.25 O sursă rusă care pretinde că este afiliată la BARS (Rezerva de luptă a țării) a susținut că Ministerul Apărării din Rusia a suspendat recrutarea BARS. O pagină Vkontakte condusă de veterani BARS a susținut pe 12 martie că Ministerul Apărării din Rusia a emis un ordin pe 16 februarie de suspendare a recrutării BARS până la o nouă notificare. Se pare că formațiunile BARS nu au primit despăgubirile promise de la Ministerul Rusiei, un alt indiciu că Ministerul Apărării ar putea abandona efortul său de a ridica rezerve prin recrutarea BARS. Formațiunile actuale BARS oferă forțelor ruse o putere de luptă redusă în Ucraina, iar Ministerul rus ar putea opri temporar recrutarea BARS pentru a acorda prioritate eforturilor de criptomobilizare și viitorului ciclu de recrutare de primăvară din aprilie.

UPDATE 01.05 Oficialii ruși de ocupație continuă să introducă noi prevederi pentru a descuraja și a restricționa utilizarea limbii ucrainene în instituțiile de învățământ din Ucraina ocupată. Ministrul Educației Oblastului Zaporijia, Elena Shapurova, a anunțat pe 13 martie că administrația va pune capăt instruirii obligatorii ucrainene în școli de la 1 septembrie. Șapurova a susținut că părinții vor putea alege limba de predare pentru copiii lor, dar a remarcat că, dacă părinții aleg predarea rusă, atunci copiii lor nu vor mai primi nicio instrucție în limba ucraineană. Şeful Administraţiei Ocupaţiei Regiunii Zaporijia, Evgheni Baliţki, a declarat pe 13 martie că acei rezidenţi care consideră ucraineană ca limbă maternă pot studia ucraineană timp de maximum trei ore pe săptămână în şcolile din regiunea Zaporijia ocupată. Balitsky a adăugat că, dacă studenții refuză să studieze ucraineană, programa lor va include doar predarea limbii ruse. Balitsky a încercat să încadreze aceste restricții dure asupra studiului limbii ucrainene drept „respect” al Ministerului Educației din Rusia pentru limba ucraineană și cultura originală. Autoritățile de ocupație ruse pot folosi cele trei ore de studiu a limbii ucrainene alocate pentru a identifica rezidenții cu atitudini deschis pro-ucrainene pentru a suprima în continuare cultura și identitatea ucraineană și pentru a consolida controlul asupra teritoriilor ocupate. Oficialul de ocupație al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a anunțat, de asemenea, pe 11 martie, că Universitatea de Stat din Moscova oferă cursuri gratuite de limba rusă în Enerhodarul ocupat.

UPDATE 00.51 Partizanii ucraineni au avariat o cale ferată din regiunea Herson ocupată, pe 11 martie. Centrul de rezistență ucrainean a declarat pe 12 martie că grupul de partizani ucraineni și tătari „Atesh” a distrus o cale ferată între Abrykovisvka și Radensk, regiunea Herson, în efortul de a perturba lanțurile ruse de aprovizionare de la sol. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Nataliya Humenyuk, a declarat pe 13 martie că mișcarea de rezistență continuă să ajute forțele ucrainene să mențină sub control liniile de aprovizionare rusești.

UPDATE 00.27 Autoritățile de ocupație ruse intensifică activitățile de aplicare a legii în teritoriile ocupate. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 13 martie că oficialii ruși de ocupație nu sunt în măsură să asigure securitatea teritoriilor ocupate împotriva amenințărilor partizanilor și să împiedice forțele Grupului Wagner și Akhmat să jefuiască proprietăți în așezările ocupate - pe care oficialii ruși de ocupație probabil sperau să le păstreze pentru ei înșiși. Centrul de Rezistență a declarat că autoritățile de ocupație ruse au cerut Moscovei personal suplimentar de poliție pentru a viza civilii ucraineni pentru sentimente partizane, mai degrabă decât să se concentreze pe prevenirea jafurilor venite din partea grupurilor afiliate rușilor. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) continuă să vizeze comunitățile etnice tătare și să aresteze tătari pentru presupuse suspiciuni de „sabotaj” în Crimeea și Oblastul Herson.

UPDATE 00.12 Autoritățile de ocupație ruse încearcă să îmbunătățească condițiile economice, reflectând politicile instituite după ocuparea Crimeei de către Rusia în 2014. Rogov a declarat la 11 martie că administrația de ocupație a regiunii Zaporijia creează o zonă economică liberă (ZEL) pentru a intensifica activitatea de afaceri și investiții în regiune, o politică despre care Rogov a susținut că a fost implementată și în Crimeea ocupată. Rogov a susținut că administrația de ocupație a introdus deja o cotă de impozitare zero pentru producția și prelucrarea produselor agricole și a altor produse alimentare, precum și la servicii nespecificate, în sectoarele social, gospodăresc și educațional.

ȘTIRE INIȚIALĂ Un activist a explicat de ce Federația Rusă desfășoară unități de apărare antiaeriană. Astăzi a devenit cunoscut faptul că pe teritoriul Rusiei, pădurile sunt tăiate de urgență pentru desfășurarea de noi sisteme de apărare antiaeriană. Activistul și voluntarul ucrainean Yurii Kasyanov a spus că Moscova instalează rapid noi sisteme de apărare aeriană de teama „țânțarilor de război” ucraineni, arată unian.ua. Reamintim că recent, în Ucraina, a fost finalizată o mare colecție de drone pentru Forțele Armate. Activistul a scris despre acest lucru pe Facebook , comentând ancheta jurnaliştilor The Insider privind desfăşurarea de noi sisteme S-400 şi sistemul de apărare antirachetă Pantsir S1 în capitala Rusiei. În opinia sa, acest lucru nu are legătură cu temerile legate de posibile raiduri ale aviației ucrainene sau ale NATO. "Acest lucru este împotriva Shahed-ilor. Împotriva dronelor de atac kamikaze ucrainiene, similare Shahed-ilor, care sunt atât de temute la Kremlin", a spus Kasyanov. El a observat că, teoretic, sistemele de apărare aeriană ale Kremlinului pot „prinde” drone ucrainene, deși oportunitatea lansării de rachete rusești scumpe S-300/400 pentru a elimina drona este o problemă separată, dar „teama” în rândurile forțelor Federației Ruse le face să ia măsuri suplimentare de securitate. „Îți poți imagina ce se va întâmpla la Moscova ca urmare a unui raid minor cu drone?...”, a spus el. Kasyanov a declarat că „teama” Kremlinului de dronele ucrainene este într-o oarecare măsură pe deplin justificată, deoarece UAV-urile de dimensiuni mai compacte, cu anvergura aripilor de 2-3 metri și cântărind până la 20 kg pot ocoli cu ușurință sistemele rusești de apărare aeriană. El crede că astfel de „țânțari de luptă” ale Forțelor Armate ale Ucrainei sunt capabili să asigure un raid masiv și precis asupra a cel puțin unei ținte „importante” din Rusia, iar acest lucru va paraliza complet întregul sistem de apărare aeriană - pur și simplu își va risipi muniţia. În cele din urmă, rușii vor trebui să doboare manual aceste drone, cu ajutorul armelor de foc, care este și o „metodă dubioasă”, pentru că inamicul va putea detecta cu mare dificultate „țânțarii” ucraineni, crede el. „Concluzie: Moscova nu va fi înfricoșată de cei care au drone scumpe, mari, puternice, cu un focos mare, ci de cei care au unele mici, ieftine, precise și discrete. Cu o greutate la decolare de 15-20 kg și o anvergură a aripilor. de 2-2,5 metri, ai nevoie de 5-7 litri de combustibil pentru a livra 3-5 kg de sarcină utilă exact la țintă, la o distanță de 600 km”, a rezumat voluntarul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”